Rörliga bilder

Huvudsponsor

solutionteamlogomedalla

Produkter och Samarbetspartners

MMR-Malmo-loggastand21sweden   

Dragracing är världen snabbaste motorsport. 
Dragracing tävlas med motorcykel eller dragracingbil/dragster speciellt framtagen för dragracing. Dragracing körs på en asfalterad sträcka som är antingen 402 m (1/4 engelsk mile) eller halva distansen 201 m (1/8 engelsk mile). Dragracingen kom till Sverige 1968.
den snabbasteklassen heter Top Fuel och de kör idag på en lite kortare stäcka än tidigare då de annars skulle få en allt för hög sluthastighet! I dag når dessa monster upp i en topphastighet 0- 545km/t på 3,6sek och den topphastigheten har den efter 300meter! Vilket gör att dessa kör 0-100km 0,4sek vilket är 20meter från start!! 

Det finns svenska förare som tävlar på elitnivå ute i Europa däribland Tim och Tindra. På nationell nivå arrangeras tävlingar från Malmö i söder till Piteå i norr. Tävlingarna körs främst på flygfält och fasta dragracinganläggningar så som Malmö Raceway och Tierp Arena. Säsongen är intensiv och varar från maj till september. Ofta är motorcykeltävlingarna i samarrangemang med bilklasser i Dragracing.

Svenska Motorcykels Förbundet (SVEMO), Svenska Bilsports Förbundet (SBF) samt  Nitroz är de tre organisationerna som förarna tecknar sina tävlingslicenser och försäkringar genom för att kunna träna och tävla i sport. Även dessa organisationer är de som godkänner och besiktigar alla tävlingsbanor samt skriver de gällande reglarna för sporten här Sverige. 
De internationella förbunden är FIM och FIA här i Europa och i USA är det NHRA och IHRA.

 

 Tryck här för att läsa mer om Tim

hr